De afgelopen weken wordt er in de media veel gepraat over racisme, Black Lives Matter en de man die door het hele medialandschap nauwkeurig in de gaten wordt gehouden: Akwasi.
Opvallend is dat sinds het protest op de Dam Akwasi op een bepaalde manier wordt afgeschilderd door de Nederlandse media, met titels als: ‘Akwasi zet in speech aan tot geweld’ en ‘Akwasi tegen Beau: Waarom ben je zo aan het schreeuwen?’. Vandaag verscheen er een interview met Akwasi in Het Parool en dit werd direct opgepakt door andere media. De titels die zij gebruiken gebaseerd op het interview, ‘Akwasi geeft rechtse media de schuld voor ophef’ en ‘Akwasi pleit voor partij voor mensen van kleur’, suggereren iets wat eigenlijk niet klopt. In het interview met Het Parool geeft Akwasi aan dat er wel een Partij is voor de Dieren in het parlement, maar niet voor mensen van kleur. Honden zijn dus beter vertegenwoordigd dan mensen van kleur. Nergens in het interview wordt er door hem gezegd dat er een partij moet komen voor mensen van kleur.
Dit soort berichtgeving is ontzettend gekaderd en bedoeld om de lezer een bepaalde mening te laten vormen. Also known as: Mediaframing. Framing is een bepaalde techniek die wordt gebruikt om een boodschap te voorzien van de gewenste toon, waardoor er vaak een heel eenzijdig beeld naar buiten komt. De mening van de lezer, of ontvanger, wordt op deze manier beïnvloed. Wij, met Late Night Talks, hebben recentelijk niet alleen met Akwasi gesproken in onze War Against Racism podcast special met Akwasi, maar hebben wij ook een hele aflevering gewijd aan Framing in de media met Seada Nourhussen en Natasja Gibbs. Zeker waard om even naar te luisteren om dit onderwerp beter te begrijpen.
De afleveringen vind je hier: